Arketipler-Kurban Arketipi


Arketip kavramını ilk olarak Platon zamanında buluyoruz. Platon, arketiplerin, biçimlerin ideal ölümsüz şablonları olduğunu ortaya koymuştur. 20.yy’da İsviçreli psikoloğ Crl Jung, arketipleri modern psikoloji dünyasına sokmuştur.
Temelinde, çoğu arketip, yaşamdaki tarihsel rollerden ortaya çıkmıştır. Arketipler kolektif bilinçaltının öğeleridir. Kolektif bilinçaltı, Jung’un isimlendirdği şeklide, her insana miras kalır ve büyük oranda arketiplerden ve mitolojik figürlerden oluşur. Arketipler evrensel ve tarihsel olmalarına rağmen, bizim keni bilinçaltımızın bir parçası olarak yer aldıklarında kişiselleşirler.

Temelde 12 tane arketipe sahibiz ve bu arketipler kişiliğimiz, dürtülerimiz, duygularımız, temel inançlarımız, motivasyonlarımz ve eylemlerimiz için neredeyse bir temel oluştururlar.
Kurban arketipi herkeste olan 4 temel arketipten biridir.
Bu arketip karanlık yönünyle kendini kurban olarak görmeye yol açabileceği gibiolumlu anlamda kişişi kurban olmaktan yada kurban etmekten korumaktadır. Özellikle kişisel çıkarlar için başkasını kurban edebileceğimiz durumlarda b eğilimi görmemizi sağlar. Karanlık yönü baskın olduğundan kişi kurban olmaktan memnundur veya kurban etmekte bir sakınca görmez.

Kurban arketipi herkeste vardır ancak kişinin bu arketipi olumlu yada olumsuz olarak deneyimlemesi kendi seçimidir. Olumsuz yönüyle başına gelenlerden dolayı sürekli kaderi, başkalarını suçlayan, kendine acıyan, kendini güçsüz çaresiz hisseden ve ben ne yapabilirim, neyi değiştirebilirm ki şeklinde bir inanç kalıbıyla harkete geçmek yerine olumsuz duruma katlanan bir kişilik motifi çıkacaktır.

Kişi kurban yönünü fark edip değiştirmeye karar verdiği ve gücüne sahip çıkıp, yeter artık, ben şimdi her şeyi değiştirebilirim, asla bunlara katlanmak zorunda değilim ayağa kaltığı ve hayatında gerekli değişiklikleri yapmaya başladığı zaman ise artık kurban kişiyi olumlu destekleyecektir. Olumlu desteğinde sizi kurban etmeye çalışanlara karşı sizi uyaran ve koruyan bir yön bulunmaktadır.

MEDİTASYON
Önce meditasyon pozisyonunuzu alın. Eğer yapabiliyorsanız lotus oturuşu buna çok uygundur. Ancak yeni deneyim kazananlar genelde bu pozisyonu tam olarak başaramaz. Yere bağdaş kurup oturmak isizin için daha kolay olabilir. Ancak omurganız mutlaka dik olmalı ve kesinlikle rahat bir durumda olmalısınız. Meditasyon esnasında vücudunuzda oluşacak bir rahatsızlık meditasyondan istediğiniz etkiyi almanızı zorlaştıracaktır. Eğer yere oturmak zor geliyorsa bunu sandalye üzerinde de yapabilirsiniz. Ancak kesinlikle yatağa yada yere uzanmayın. Bu gevşeme için uygun bir pozisyon olabilir ancak meditasyon için kesinlikle uygun değildir.
Şimdi derin nefesler almaya başlayın. Nefes alırken önce diyaframınız sonra göğsünüzün alt kısmı, daha sonra da orta kısmı ve en son üst kısmı hava ile dolmaladır. Nefesleriniz yavaş ve derin olmalıdır. Eğer aklınıza farklı bir düşünce gelirse onu sadece izleyin. Bırakın beyninizden akıp gitsin siz nefesinize konsantre olmaya devam edin. Bu şekilde 1’den 10’a kadar nefes alın ve verin. Bu sırada gevşediğnizi ve tamamane rahatladığınızı imgeleyin. Vücudunuzdaki tüm kaslar gevşesin ve hiç bir gerilim kalmasın. Kendinizi tamamen rahat bırakmanız ve gevşemeniz çok önemlidir. Ayrıca nefesi burnunuzdan alıp burnunuzdan vermeniz de bir diğer önemli noktadır. Kesinlikle nefes aılp verirken ağzınızı kullanmayın.
Sessizce kurban arketipinizi davet edin. Görmek zorunda değilsiniz sadece hissedebilir veya varlığını bilebilirsiniz, yada aklınıza bir görüntü gelebilir. Size bir insan kılığında gelecektir. Ona öncelikle teşekkür edin ve sonra şöyle deyin :
“Kurban arketipim, senden bundan sonra sadece beni kurban etmek isteyen insanları bana göstermeni istiyorum. Artık senin görevin beni kurban etmek isteyen insanları ve durumları bana göstermendir. Şimdiden bu görevi en iyi şekilde yapacağın için teşekkür ederim.”

Daha sonra onun gitmesine izin verin. Yavaş yavaş gözlerinizi açın ve dünyaya dönün. Meditasyonunuzdan sonra bol bol su içebilirsiniz. Ayrıca güzel bir bitki çayı da iyi gelecektir.

KAYNAK: BERNA ÖZCAN DEMİR (REFAH İÇİNDE BİR YAŞAM SÜRDÜRME REHBERİ)

Reikiturk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder