Telefon artık vücudumuzun bir uzantısı, tablet ise çantadaki selpak mendil misali olmazsa olmazlarımızdan.
Gözlerimizi cihazlardan alamamamızın sebebi ise; kullanıcıların teknik donanıma gereksinim duymadan içerik geliştirip, paylaşabilmelerine olanak sağlayan Web 2.0 teknolojisiyle birlikte hayatımıza sağlam bir giriş yapan sosyal paylaşım sitelerinin varlığı.
Murat Kahraman, Sosyal Medya 101 adlı kitabında; Web 2.0 öncesi medya iletişiminin etkileşimden uzak, iletişimden ziyade iletim şeklinde gerçekleştiğini ifade ederek, geçmişin tek yönlü geleneksel medyasına vurgu yapıyor. Web 2.0 sayesinde ise sonsuz sayıda bireysel yayıncıya sahip olduğumuzu aktarıyor. Evet, artık hepimiz birer yayıncıyız!
Sosyal medyayı vakit öldürmek için kullanılan, içi boş bir eğlence aracı olarak görenler ne yazık ki hala mevcut ancak işin marka ve pazarlama tarafında olan profesyoneller durumun ehemmiyetini çok önceden fark edip sosyal medya pazarlamasına gereken hassasiyeti göstermeye başlamıştı. Buraya kadar her şey zaten olması gerektiği gibi fakat ilginç olan şu ki, kimse ev hanımlarının sosyal medyayı bir iş kapısına dönüştüreceğini tahmin edememişti.
Altın Gününden Patronluğa Uzanan Yol
Hepimizin aşina olduğu gibi bir zamanlar ev hanımları altın günleri düzenler, en güzel pasta ve böreklerini yaparak arkadaşlarının beğenisini kazanmayı hedeflerdi. Şimdi ise durum sosyal medya etkisiyle değişti; kekler, pastalar Instagram’da paylaşılıp beğeni kazanmak üzere yapılır oldu.
Başlarda altın günü misali arkadaşlarına hünerlerini gösterme amacıyla paylaşım yapan bu kadınlar daha sonraları buradan ekmek kazanacaklarını görmüş olacaklar ki artık hepsinin ismi, logosu, ürünü ve takipçisi olan online bir iş yeri var.
Öncelikle hepsi ilgi alanı ve yeteneğine göre kendi iş alanını buluyor; yemek, dikiş-nakış, butik, parti organizasyonu, nikâh şekeri ve sabun yapımı vs. gibi el emeği göz nuru olan her şey diyebiliriz kısaca. Özellikle Instagram üzerinde aktif olan bu kadınlar, siparişlerini buradan alıp, müşterileriyle DM(direct message) üzerinden iletişim kuruyor.
Bu girişimci kadınların, yıllarca pazarlama eğitimi almış profesyonellere taş çıkarır nitelikte kendi pazarlama stratejilerini oluşturduğu da aşikâr. Mesela benzer sayfalarla kafa kafaya verip sayfalarında birbirlerinin tanıtımını yapıyorlar böylece ağları daha da genişliyor.
Hashtag’leri ise olası müşterilerine ulaşmak için çok doğru kullanıyorlar. Resimlerin altına ekledikleri ilgili hashtag’ler sayesinde hedef kitlelerini sayfalarına yönlendirmeyi başarıyorlar.
Kendi geliştirdikleri bir diğer strateji de sayfalarında çekilişler düzenleyerek takipçi sayılarını arttırmak. Üstelik kullandıkları yöntem çok akıllıca; çekilişe katılacak kişiye fotoğraf yayınlatarak hiç fark ettirmeden kendi sayfalarının reklamını yaptırıyorlar.
Girişimci kadınların kendi geliştirdikleri bu pazarlama stratejileri birçok markanın sosyal medya hesaplarında da sıklıkla karşımıza çıkar oldu; artık onlar da kurumsal hesaplarında çekilişler düzenliyor. Birçok markaya ilham kaynağı olan bu girişimci ev hanımlarının önünde saygıyla eğilmek gerek, çünkü çoğu pazarlamacının, marka yöneticisinin yapamadığını sosyal medyanın onlara tanıdığı yayıncılık hakkı sayesinde yapıyorlar.
Kısa bir süre önce Feshane’de girişimci kadınların el emeklerini sergileyip, takipçileriyle görüşmelerine fırsat tanıyan bir fuar organize edildi. Burada ürünlerini sergileyen ve satış yapan girişimci kadınlar Fox Haber’e röportaj verdi. Bu habere göre sosyal medya üzerinden yaptıkları satış ile aylık ortalama en az 20 bin TL kazanan da 7 bin TL kazanan da var. Üstelik bazıları siparişleri yetiştiremediği için yanında 20 kişi istihdam edecek kadar işlerini büyütmüş. Artık onlar sadece ev hanımı değil, kendi iş yerinin patronu.
Sosyal medya araçları sayesinde artık hepimiz bireysel yayıncılara dönüşüyoruz ve böylece fikirlerimizi geniş kitlelere yayma şansına sahip oluyoruz, tabii başarabilirsek. Kim bilir belki de John Naisbit’in dediği gibi; artık yönetim toplumundan girişim toplumuna geçiyoruzdur.
Kaynakça
- Kahraman, M. (2010). Sosyal Medya 101 2.0 Media Cat Yayınları.
- https://www.youtube.com/watch?v=36ggxdiWlIM
- http://tr.wikiquote.org/wiki/Giri%C5%9Fimcilik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder