Çalıştığım yerlerde hep bana sormuşlardır diğer oteller boşken sen nasıl oteli dolduruyorsun diye. Ben de çalışıyorum demişimdir. Çok değil fakat verimli çalışmaya çalışıyorum tüm imkansızlıklar dahilinde.
Ülkemizde çok fazla işletme var, bunların çoğu doğru şekilde yönetilmiyor, verimliliğinin çok az olduğu personel sayısı da her geçen gün artıyor.
1. Bilimsel araştırmalar ve başarılı işletmelerin raporları da gösteriyor ki çok çalışmak değil verimli çalışmak üretkenliği arttırıyor.
İş hayatım boyunca sıklıkla karşılaştığım bir durum başarısız işletmelerin 10 saatten fazla çalışan daha doğrusu mesai saatini işyerinde geçiren ve patronlar tarafından çok ve iyi çalışan eleman gözüyle bakılan kişiler tarafından yönetilmesi.
Bir elemanın çok mesai saati yapması onun verimli çalıştığı anlamına gelmediğini ne yazık ki Türkiye' deki patronların anlaması imkansız. Gece gündüz işyerinde olan elamanların yüzde yüzünün aslında toplam olarak verimli bir şekilde en fazla 2 saat çalıştığına o saatlerin de patron yakınlardayken olduğuna çok tanıklık ettim. Ve bu işletmeler hak ettikleri karın çok altında kar elde eden, zincirleme müşterisinin az olduğu, dosyalama ve istatistik işlemlerinin yapılmadığı, bir çok sistematik hataların olduğu başarısız işletmeler.
Bu işyerlerini patronlar değil, 24 saat işyerinde zaman geçiren, patron yalakası çok çalışan! elamanlar yönetiyor ve bu işyerlerinde 9 saat verimli çalışan elamanların olmasına bu kişiler tarafından izin verilmiyor. Bu tip işletmelerde üretkenliğe değil yerinde saymaya ihtiyaç duyuluyor.
Sabah 09:00 akşam 17:00 çalıştığım halde hatta günde 2 saat işyerine giderek bile, berbat bir durumda teslim aldığım işletmelerde çok kısa bir sürede 24 saat işyerinden çıkmayıp yine de ödemeleri alamayan, dosyalamaları yapmayan, ciroyu yükseltmeyen, müşteri memnuniyetini sağlamayan kişilerden daha çok başarı sağlamam da bunun bir kanıtı.
2.Her şeye evet demek üretkenliği azaltıyor.
Patronların her söylediğine evet diyen yalakalar, başarılı işletmenin önündeki en büyük engel. Patronları her söylediğine evet denilmesine öyle alıştırmışlar ki adamlar farklı bir davranışla karşılaştığında o kişiyi idam etmek istiyor.
Her işin bir profesyoneli var, eğer patron tek başına bir işletmeyi yönetebilecekse hiç eleman çalıştırmadan bu işi yapsın, ya da bir elemanın tüm işleri yapmasını veya kararları almasını istiyorsa verimlilikten umudunu kessin. Her işi profesyoneline teslim etmek lazım. Gereksiz muhabbetlerle verimlilik azalıyor.
3.Herşeyi Kendiniz Yapmayı Bırakın ve İnsanların Size Yardım Etmesine İzin Verin
Her şeyi kendinin yaptığını iddaa eden elemanlar ve işte başarısız işletmeler. Çalıştığım bir yerde maliyeti düşürdüm diye patrona yalakalık yapmak için dolu ve yoğun otelde bulaşıkçıyı işten çıkarıp sonra da bulaşığın başına geçip beş dakika bulaşık yıkayıp sonrasında garsona 'ben bile bulaşık yıkıyorum geç sen yıka' diyen müdüre rastladım.
Bir eleman her şeyi yapamaz yaparsa eksik yapar veya altında işletmeye zararlı fakat o şahsa yararlı nedenler vardır. Bir eleman çok şey yapıyorsa o işletmenin karı her geçen gün azalır.
Bu ülkede üretken insanların hak ettikleri daha güzel yerlerde olması dileğim ile.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder