Sebat Etmemize Ne Yardım Edebilir?
Kararlaştırılan bir yolda sebat etmenin birinci adımı anlamlı ve ulaşılabilir hedefler koymaktır.
Ara sıra nereye doğru ilerlediğimizi ve düzeltmeler yapmamız gerekip gerekmediğini kendimize sorarak yaşamdaki plan ve hedeflerimizi yeniden gözden geçirmemiz iyi olur.Neyi,neden başarmak istediğimizi net olarak aklımızda tutmak yaşamsaldır. Başlıca hedefimizi her zaman zihnimizde belirgin şekilde canlı tutarsak,pes etmeye daha az eğilimli oluruz.
Hedeflerinizi saptadıktan sonra ikinci adım bunlara nasıl ulaşacağınızı belirlemektir.İsa şöyle sordu:“Sizden kim bir kule yapmak ister de,. . . . oturup önce masrafı hesap etmez?”
Bu ilkeyle uyumlu olarak bir akıl ve ruh sağlığı uzmanı şöyle dedi:“Başarılı insanlar hakkında farkına vardığım bir şey,yaşamlarındaki neden ve sonuçlar arasındaki ilişkiyle ilgili net bir anlayışa sahip olmalarıdır. Başarılı insanlar şunu biliyor:Bir şeyi istiyorlarsa,onu elde etmek için gerekli olan her şeyi yapmak zorundalar.” İstediğimiz şeyi başarmak üzere atmamız gereken bütün adımlarla ilgili net bir anlayışa sahip olmak hedefe odaklanmamıza yardım edecek. Bu ayrıca,eğer bir yenilgi yaşamışsak yeniden toparlanmamızı kolaylaştıracak.
Öyleyse,yenilgilerle karşılaştığınızda bunları olumlu bir bakış açısıyla,ders alınacak deneyimler olarak görmek için elinizden geleni yapın. Durumu inceleyin,nerede yanlış yaptığınızın farkına varın ve sonra hatanızı düzeltin ya da zayıflığınızın çaresini bulun.
Doğal olarak,her çabanızda daha fazla bilgi ve beceri kazanıp eninde sonunda başarınıza katkıda bulunmuş olursunuz.
Sebat etmek konusunda üçüncü önemli nokta tutarlı hareket etmektir.
Bir eğitimcinin dediği gibi,“belirli bir süre gösterilen ölçülü ve tutarlı bir tutum önemli sonuçlar doğurur.” Bu,birçok kişinin bildiği,kaplumbağa ile tavşanı anlatan bir Aisopos (Ezop) masalında güzel bir şekilde örneklenmiştir. Kaplumbağa tavşandan çok daha yavaş olmasına rağmen yarışı kazanmıştı. Neden? Çünkü kaplumbağa tutarlı ve disiplinli bir tutuma sahipti. O yarıştan vazgeçmedi,gerçekçi şekilde sürdürebileceği bir tempo seçti ve bitiş çizgisini geçinceye kadar bunu sürdürdü. Düzenli ve tutarlı bir kişi sürekli ilerleme gösterdiğinden,devamlı hareket halindedir ve böylece yarışı bırakması ya da elenmesi olasılığı daha azdır. Evet,“öyle koşun ki”,hedefinize ulaşın.
Kuşkusuz,sebatın bir değer taşıması için,değerli hedeflerimiz olmalı. Birçok insan mutluluk getirmeyen şeyler peşinde koşar.
“Bütün yüreğinle RABBE güven,. . . . bütün yollarında onu tanı,O da senin yollarını doğrultur.”
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder